Què és la endometriosis?

14 de març – dia mundial de la endometriosis

Avui us volem parlar sobre la endometriosis. De què es tracta?

La paret interna de l’úter és un teixit que respon a l’estimulació hormonal, per tal de preparar el cos per una possible fecundació i implantació. Aquesta paret interna de l’úter es diu endometri.
L’endometriosis es dóna quan aquestes cèl·lules d’endometri es troben a altres lloc que no són a la paret interna de l’úter.

Els llocs més freqüents que hi puguin haver cèl·lules endometrials són als ovaris, recte i intestí, però aquestes cèl·lules, en condicions patològiques, poden trobar-se a qualsevol lloc del cos.
Això fa que, degut a l’estimulació hormonal que hi ha en el cicle hormonal de la dona, aquestes cèl·lules vagin preparant-se durant tot el cicle per la fecundació.
El cos no sap diferenciar on estan les cèl·lules i les prepara a totes per igual. Si no hi ha hagut fecundació, és quant apareix la regla.

Què passa amb les altres cèl·lules endometrials que no estan a l’úter? La sang que han acumulat no pot sortir (no hi ha una via de sortida com pot ser la vagina) i es genera una petita hemorràgia interna que el cos ha de fer front provocant un petit coàgul i generant el que es coneix amb el nom de “quite de xocolate”. A cada cicle tenim el mateix procés i per tant aquest quite de xocolate es va fent gran.
La endometriosis genera grans dolors menstruals juntament amb diferents símptomes associats durant la menstruació.
Aquests símptomes varien en funció de la localització de les cèl·lules, pot ser que apareguin males digestions només durant la regla.
Aquests dolors fan que la dona, en moltes ocasions no pugui fer vida normal durant els primers dies de la regla.
Per poder tractar aquesta patologia és imprescindible treballar a diferents àmbits:

-tenir una dieta baixa en aliments inflamatoris (gluten, sucre, productes processats, làctics…)
-suplementar
-fer un treball emocional per empoderar a la dona
– fer teràpia manual per evitar les adherències que generen els quites de xocolate i millorar la irritació sanguínia, nerviosa de les glàndules del cos
-exercici físic

Un treball conjunt i constant, en moltes ocasions pot evitar o reduir el consum de pastilles anticonceptives, principal tractament a nivell mèdic!

%d bloggers like this: